Acupunctuur

 

Acupunctuur is een eeuwenoude genezingsmethode, die ontstaan is in China en vanuit China naar het westen is gekomen. In de oosterse filosofie gaat men ervan uit dat alles ontstaan is vanuit de energie.Dus eerst is er energie en vanuit de energie ontstaat materie. Als je een fysieke of psychische klacht benadert vanuit deze filosofie, dan is er dus eerst een verstoring in de energie en van daaruit in de materie (dus in het fysieke lichaam). De klachten ontstaan dus pas later en zijn meestal vooraf al te vinden in iemands energetischesysteem. Zo zou je dus zelfs preventief te werk kunnen gaan. Waarom regelmatig een controle voor uw tanden en uw auto en niet voor uw algehele gezondheid?

In China zeggen ze dan ook:

Je hebt een ziekte, omdat je ziek bent.

Je was dus al ziek, voordat de ziekte zich manifesteerde in de vorm van fysieke of geestelijke klachten.

In ons lichaam zit een heel groot netwerk van energiebanen. Zij voorzien ons hele systeem van de nodige energie. Als je deze energiebanen zou kunnen zien, dan lijkt het een beetje op ons bloedvatenstelsel. Iedere meridiaan heeft zo zijn eigen functie. In deze meridianen stroomt de energie, vergelijk het maar met een riviertje dat stroomt. Als je in dat riviertje een dammetje legt, gaat het water heel hard om het dammetje heen stromen als dat mogelijk is, of het water gaat juist stilstaan en stroomt helemaal niet meer. Zo kun je ongeveer het ontstaan van de klachten zien. De meridianen hebben een teveel (yang) of een te weinig (yin) aan energie. Wat je eigenlijk doet met de Acupunctuur is die ‘dammetjes’ weghalen, zodat de energie weer vrijelijk kan stromen en de klachten verdwijnen.

Het werkt zeer direct en vaak heb je dan ook de volgende dag al resultaat. Pijn kun je dan ook op deze manier erg goed ‘te lijf gaan’. Eén acupunctuurbehandeling werkt ongeveer 10 dagen door. Daarna komen de klachten  vaak gewoon weer terug. Het heeft dan hetzelfde effect als aspirientje wat 10 dagen doorwerkt. Daarom is het belangrijk dat de acupunctuur een aantal keer herhaald wordt of gecombineerd wordt met andere behandeltechnieken.

Bij kinderen onder de 16 jaar pas ik geen acupunctuur toe, tenzij zij het zelf willen.
 Mocht het nodig zijn om met acupunctuur iets te behandelen, dan gebruik ik metalen kogeltjes en magneetjes die geplakt worden op de huid. Bij kinderen heeft dit voldoende effect om het gewenste resultaat te bereiken.

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow buttonLinkedin