De huis-tuin-en-keuken psychopaat

Psychopathie komt vaker voor dan je denkt en daarom wil ik er graag een blog aan wijden.
Ik hoop dat het jullie ook inzicht geeft in jezelf en je omgeving, want soms is het allemaal wat verwarrend.

Op aanraden van een vriendin las ik het boek ‘Destructieve relaties op de schop’ door Jan Storms (wat ik jullie ook wil aanraden als jullie na het lezen van mijn blog er nog meer over zouden willen weten). Hierdoor was mijn interesse voor dit onderwerp gewekt en ben ik me er eens een beetje in gaan verdiepen via het internet, wat een eyeopener zeg!

Veel dingen vallen op hun plaats.
Confronterend, maar o zo waar!

Bij psychopaten denken we natuurlijk gelijk aan Jack the Ripper, Hannibal Lecter en Marc Dutroux, maar dit zijn de extreme gevallen en er zijn onder de psychopaten dus verschillende gradaties.

Nee, laten we het gewoon eens hebben over de huis-tuin-en-keuken psychopaten.

Volgens het boek is 1 op de 20 personen psychopaat. En als je de definitie bekijkt van een psychopaat, nl. ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis, waarbij empathie en geweten totaal ontbreken’, dan denk ik dat we toch aardig in de juiste richting zitten.

Als deze getallen dus zo hoog liggen ben je ze vast al vaker tegengekomen:

– op je werk
– op straat
– in relaties (partner, familie, vrienden, kennissen)
– in sportclubs
– de leraren op school
– klasgenootjes (ja, het begint al op jonge leeftijd)
enz.

Laten we nog even wat eigenschappen van psychopaten benoemen, dan hebben we in ieder geval allemaal even een ander beeld voor ons dan alleen Marc, Jack of Hannibal:

–           gebrek aan empathie
–           gewetenloos
–           narcistisch
–           welbespraaktheid en oppervlakkige charme
–           op zoek naar prikkels en geneigd tot verveling
–           pathologisch liegen
–           sluw en manipulatief
–           geen emotionele diepgang
–           parasitaire levensstijl
–           impulsief
–           geen verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag

Dit zijn slechts enkele kenmerken.
Herken je er al wat van in je partner, buurvrouw, vriendin, zus, broer, vader, moeder, collega en die vervelende juf van één van je kinderen?

Waarom herkennen we deze psychopaten niet zo snel direct bij de eerste ontmoeting, want dan ren je toch gewoon keihard weg?

Ze zijn wat lastig te herkennen, omdat ze meesters zijn in de maskers die ze gecreëerd hebben om hun psychopathie te verbergen. Ze hebben hun ‘sociaal wenselijk gedrag’ dus op een heel hoog niveau ingestudeerd om maar niet door de mand te vallen. Dus even omgekeerd: hoe sociaal wenselijker iemand zich gedraagt hoe meer je eigenlijk op je qui-vive moet zijn.

Ze kiezen vaak ‘vaste prooien’ uit, die ze vervolgens helemaal uitzuigen. Ze zijn qua ontwikkeling ergens op 4-jarige leeftijd blijven steken, zijn niet in staat om in hun eigen energie te voorzien, dus volledig afhankelijk van anderen en dan nog in combinatie met de eigenschappen ‘gewetenloos’ en ‘niet-empathisch’ wordt het toch een beetje nare combinatie. Deze vorm, dus met één uitverkoren prooi, zie je vaak in intieme relaties. Soms trekken ze er jaren voor uit om je te ‘verleiden’ om daarna pas toe te slaan. Denk daarbij aan de exen die tegenwoordig regelmatig hun eigen kindertjes en zichzelf ombrengen, stalkers, partners waarbij na jaren pas aan het licht komt dat ze jarenlang kinderen hebben misbruikt, huiselijk geweld, noem maar op, voorbeelden te over.

Tot mijn 40ste zo’n beetje had ik het naïeve en idealistische idee dat ieder mens (al is het misschien maar latent aanwezig) een geweten heeft en daar dan ook aanspreekbaar op is, mits je de juiste ingang maar kunt vinden.

Dit blijkt dus gewoon onzin te zijn. 1 op de 20 mensen heeft dus gewoon helemaal geen geweten en ook geen enkel gevoel van empathie. Een soort zielloos.

Shockerend?
Ja, dat kan, maar zoals ik al vaker heb gezegd: “De waarheid heelt, hoe hard die ook is”.
Je kunt dan leren hoe je je tegen psychopaten kunt wapenen.
Je hoeft dan geen slachtoffer meer te worden als ze toevallig hun oog hebben laten vallen op jou als prooi.

Er zijn allerlei onderzoeken geweest naar psychopaten en daar kwamen verbluffende resultaten uit:

Waarom er tegenwoordig meer mensen aan psychopathie lijden dan vroeger:
we krijgen tegenwoordig in één dag net zoveel informatie binnen via internet en TV dan de mensen in de Middeleeuwen binnenkregen in hun hele leven. Daardoor is het leven veel oppervlakkiger geworden en staan we niet overal meer zo bij stil.

In de laatste jaren zijn kinderen 40 % minder empathisch geworden dan daarvoor.

Een heel leuk testje hebben ze gedaan met een grote groep kinderen.
Ze lieten de helft naar leuke en vrolijke filmpjes kijken en de andere helft naar gewelddadige filmpjes.
Degene die het onderzoek leidde nodigde de kinderen één voor één uit voor een gesprekje.
Op de tafel stond een doos met pennen.
De onderzoeker liet bij alle kinderen de doos met pennen op de grond vallen en keek hoe ze reageerden.
Alle kinderen die de leuke filmpjes hadden bekeken ruimden de pennen uit zichzelf netjes terug in het doosje en je raadt het al, de kinderen die de gewelddadige filmpjes hadden gekeken geen van allen.

Door alle moderne technieken, zoals internet e.d. gaat het bewustzijn van mensen achteruit. We worden dus wel intelligenter door de informatiestroom die tot ons komt, maar het bewustzijn gaat wel achteruit. Ons bewustzijn zorgt dat we evolueren als mens en als ziel, dus dat is natuurlijk niet zo’n goede ontwikkeling.

Omdat psychopaten geen empathie en geweten hebben en behoorlijk narcistisch, sluw en manipulatief zijn bekleden ze vaak hoge functies. De bekende ‘elleboogwerkers’.

Leuk om te weten ook zijn de 10 beroepen, waarin de meeste psychopaten voorkomen:

1.         Directeur
2.         Advocaat
3.         Media (TV/Radio)
4.         Verkoper
5.         Chirurg
6.         Journalist
7.         Politieman
8.         Geestelijke
9.         Chef de cuisine
10.       Ambtenaar

Vaak zijn ze dus succesvol en niet onderkend. Men ziet dus gewoon het gevaar niet in deze mensen, terwijl ze behoorlijke schade aan kunnen richten als ze veel macht hebben, denk maar aan Hitler.

De huis-tuin-en-keukenpsychopaten hebben een vernietigende invloed in het leven van de slachtoffers die ze uitkiezen. Aan de buitenkant lijken ze heel normaal, waardoor vaak het slachtoffer wat op een gegeven moment doordraait als ‘gek’ wordt versleten. Ze kiezen vaak lieve, zachtaardige, zorgzame mensen uit als prooi.

Nu we al deze informatie weten kunnen we natuurlijk niet meer onze ogen ervoor sluiten?
Ik ben er heel blij mee. Ik dacht vaak: “Ben ik nou degene die gek is hier of hoe zit dat?”. Ik ben niet de enige die met deze gedachte vaak worstelt, want ik hoor zo vaak bizarre verhalen waar mensen in verwikkeld zijn, dat er met mij, nog heel veel mensen zich hetzelfde regelmatig moeten afvragen.

Goed:

Je bent dus niet gek!
Tenzij je in al die eigenschappen van die psychopaat natuurlijk jezelf herkent, dat zou ook nog zomaar kunnen, want er lezen echt wel meer dan 20 mensen mijn blogberichten.

Laten we even van het positieve uitgaan.
Jij bent dus niet gek!

Hoe kun je je hier dan het beste tegen wapenen?

 1. Indien mogelijk: Ren zo hard je kunt, verbreek alle banden en houd dat zo!
 2. Indien niet mogelijk:
  a.         vermijd in gesprek te gaan
  b.         als je er niet onderuit komt: houd dit gesprek zo kort en oppervlakkig mogelijk
  c.         wees alert, schakel niet over op de automatische piloot
  d.         realiseer je de nietigheid van de persoon (eigenlijk is de psychopaat nooit             verder ontwikkelt dan een 4-jarig kind, die alleen maar aan het overleven is.                   Zie hem of haar ook zo.)
  e.         ga ervan uit dat ze liegen
  f.          houdt voor ogen: dit is geen gezond mens, maar een geestesziek iemand
  g.         vermijd conflicten, maar laat niet over je heen lopen. Voor een psychopaat is een               conflict een ‘chicken contest’: je rijdt beiden in de auto met volle snelheid op elkaar af en degene    die zijn stuur omgooit is de verliezer en er is één ding wat een psychopaat niet wil en dat is verliezen!
  h.         maak jezelf inbraakveilig door kwetsbaarheden uit te schakelen (niet naïef zijn,  zorg dat je               niet ziek of oververmoeid bent, wees realistisch)
  i.          hoop niet op verbetering of verandering
  j.          wees scherpzinnig (alles wat je zegt vinden ze heerlijk om te ‘tackelen’)

En de allermooiste, geciteerd uit het bovengenoemde boek:

k.         Verberg je licht.


lamp


Dit is een daad van mededogen, waarin je erkenning geeft aan de werkelijkheid van de moreel beperkende mens en waarmee je tegelijkertijd jezelf beschermt. Ook al is het nodig de mensen op een meedogende wijze tegemoet te treden, het werkt misvormend  om jezelf voortdurend klein te moeten maken. Het kost ook moeite. Beperk de tijd die je doorbrengt in de omgeving van psychopaten tot het uiterste minimum.

Zorg voor voldoende gelegenheid om je licht wél te laten zien, tegenover mensen die jou weten te waarderen, anders maak je jezelf ongelukkig.

 

43 Comments

 • Mooi geschreven Kitty! Maar naast de top 10 zijn er ook die niet willen/ kunnen werken, al doen ze nog zo hun” best”, ze zorgen ervoor dat een ander ze “voedt”. Schaamteloos lenen, profiteren, laten voorschieten…. Tot de prooi geheel ” geleegd” is.
  Iemand met “licht” zal ziek worden of kan overlijden.
  Ik ken een psychopaat met onderscheidingen. Niemand heeft ooit de moed gehad zijn voordracht tegen te spreken, al waren ze slachtoffer.
  Natuurlijk zit er bij sommigen vanaf de geboorte een ” steekje los” maar dat hoeft geen psychopaat te worden.
  Een psychopaat kan door omstandigheden worden “gemaakt” laag zelfbeeld is funest voor de ontwikkeling tot een liefhebbend en evenwichtig persoon. Een kind dat wordt “gebroken” kan zelf (zielloos) anderen gaan breken. Er valt veel over te praten:
  Het boek lezen is echt belangrijk!

  • Dank je, Leonie, voor je toevoeging.
   Ik wilde niet al te ver uitweiden, omdat anders mijn blog zo ellenlang zou worden, maar natuurlijk heb je
   helemaal gelijk. Ik vind het ook een goed idee als meer mensen het boeken gaan lezen en bedankt nog
   voor de aanbeveling van het boek ;-).

  • Psychopaten en (Verborgen) Narcisme. Het is nog bij weinig mensen bekend. Maar in beide gevallen is het beste advies; GA WEG. Er is een actie gestart “Narcisme nader bekeken voor slachtoffers:-petitie.nl. Steun deze voor betere herkenning en erkenning van Narcisme, in de hulpverlening, rechtsspraak en onderwijs. Het is de bedoeling dat de petitie in april 218 wordt aangeboden aan de Tweede kamer.

   • Beste Leonie,
    hartelijk dank voor je toevoeging. Het is inderdaad, zeker door hulpverleners, maar ook door omgeving van slachtoffers, een onderkend probleem.
    Goed dat daar wat meer aandacht aan wordt besteed. Fijn dat de petitie er is. Ik zal hem ook ondertekenen.
    Vriendelijke groet,
    Kitty

 • Een goeie waarschuwing is altijd op zijn plaats en zo lees ik ook je blog. Dank daarvoor.
  Toch bekruipt mij het gevoel dat we moeten uitkijken om snel ‘gelijk’ te hebben over de klachten die we hebben over een ander.
  Ook al laten we van ons lenen of voorschieten of wat anders….
  Oftewel, misbruik deze blog niet om lekker te gaan klagen! Die kanttekening moet ik toch even kwijt.

  • Dank je, José, voor je reactie.
   We laten ons dan toch liever ‘misbruiken’ dan dat we als ‘wantrouwig’ en ‘negatief’ overkomen?
   En klagen over een psychopaat is natuurlijk gewoon heerlijk!
   Ben je al misbruikt door zo iemand (of meerdere), mag je er ook nog niet eens over klagen :-)?!
   Klagen en roddelen kan soms zo heerlijk relativerend zijn.
   Hé, misschien een leuk onderwerp voor mijn volgende blog….

 • Wat heb je weer een super stuk geschreven. Je slaat de spijker op z’n kop. Ik ben van mening dat 1 op de 20 nog mild is. Als ik zo in mijn omgeving kijken zou dat gemakkelijk 1 op de 10 kunnen zijn. En dan niet de extreme gevallen… Nee, de leugenaars, uitzuigers, oplichters, manipulatieve en egoïstische “normale” mensen in ons dagelijkse leven. Het is goed om weer eens wakker gemaakt te worden uit het sprookje.

  • Dank je voor je heerlijk ongenuanceerde reactie, Kibi!
   Ben het helemaal met je eens!
   Eerder geschreven blog ‘geloof jij liever in sprookjes’ voor de mensen die er (nog) niet aan willen,
   omdat het ‘negatief’ overkomt om de keiharde realiteit te benoemen.

 • Ik heb helaas een dochter van 13 die amper gewetensontwikkeling en emaptische vermogens schijnt te hebben. Ze is hierbij ook autistisch/adhd en vertoond reactieve hechtingsproblematiek met een normaal IQ en laag EQ. Het is als ouder erg moeilijk te bevatten als je zelf niet zo in elkaar zit. En je voelt ook medelijden met je kind, die er ook niks aan kan doen dat er het één en ander niet goed zit in haar bovenkamer. En als ouder van een kind met deze beperkingen hoop je toch dat ze goed terecht komt en niet in een dusdanige positie ooit terecht komt, dat ze afgeschilderd wordt als één of ander monster…En idd niet te snel oordelen. Als de persoon daadwerkelijk zo in elkaar zit, zul je die niet snel kwetsen, maar wel de mensen in zijn of haar omgeving die ondanks alles toch van die persoon houden..

  • Beste schrijver, bedankt voor uw reactie en excuses dat ik zo laat pas reageer. Heel vervelend dat dat bij uw dochter geconstateerd is. Voor u, maar zeker ook voor haar. Liefdevolle begeleiding zou uw dochter wel kunnen helpen, mits ze daarvoor openstaat natuurlijk. En natuurlijk hou je altijd van je kind, dat is toch logisch.
   Vriendelijke groet,
   Kitty

 • Mevrouw Groot

  19/02/2014 at 18:42

  Beste Kitty, Ik heb je blog vol bewondering gelezen. Ik kan alleen niet weglopen van mijn kind. Bij mijn kind is de antisociale stoornis vastgesteld. Mijn kind is net 15 geworden. Mijn kind staat open voor behandeling. Ik hoop dat mijn kind zich toch waardevol op een positieve manier zal ontwikkelen in de maatschappij zal kunnen gaan begeven. Dat zal niet lukken met weglopen. Elke psychopaat zal toch ook mensen om zich heen hebben die om diegene geven. Probeer diegene in te laten zien dat hij hulp nodig heeft. Ik denk dat we daar als maatschappij meer aan zullen hebben.
  Vriendelijke groet,
  mevrouw Groot

  • Hartelijk dank, mevrouw Groot, voor uw reactie. Excuses dat ik zo laat pas reageer. Wat vervelend dat er bij uw kind een antisociale stoornis is vastgesteld. Wel fijn dat uw kind open staat voor behandeling, ik hoop dat hij of zij een goede therapeut zal vinden. Iemand kan alleen veranderen als hij of zij er zelf voor openstaat en als dat al op 15-jarige leeftijd is vind ik dat bewonderenswaardig. Een liefdevolle begeleiding doet heel veel en het is belangrijk om weer vertrouwen te krijgen, dus ik zou zeker niet weglopen als ik u was.
   Vriendelijke groet,
   Kitty

   • Beste ,

    Het spijt mij ten zeerste dit te moeten toevoegen … Maar ASP valt doorgaans helaas NIET te ” genezen ” , het tegendeel is echter van toepassing betreft therapie / medicatie …. Zo blijkt uit onderzoeken . Men word overigens niet geboren als een ASP maar men kan het wel worden …
    Helaas ongeneeslijk daar sommige zaken nu eenmaal ontbreken en door therapie niet zullen aangemaakt worden . Iemand die slechts 1 been heeft zal ook moeten accepteren dat deze geen tweede been zal hebben , althans geen echt been , men moet realistisch blijven . Blij dat men optimistisch blijft maar realiteit is nu wel belangrijker dan optimisme in dit geval .
    Mvgroet ,
    V.

    • Beste V.,
     hartelijk dank voor je aanvulling op mijn blog :-)!
     Vriendelijke groet,
     Kitty

    • De proost Karine

     26/05/2015 at 21:54

     ja een psychopaat kan niet genezen, helaas, diegenen die er al mee te maken gehad hebben kunnen beter proberen anderen ervoor te beschermen en te behoeden, wat ik heb meegemaakt wens ik mijn ergste vijand niet toe

 • Beste Kitty,

  Bedankt voor dat jij dit op internet hebt gezet. Ikzelf heb de klokken horen luiden, maar kan nogsteeds niet precies vinden waar de klepel hangt. Tot mijn 30ste geloofde ook ik in de goedheid van elk mens, omdat ik vanuit ging dat elke mens een innerlijke bewustzijn had met daarin een geweten. Ik kwam bedrogen uit. Toen mijn zoontje 4 maanden oud was, kwam ik achter dat de vader van mijn zoontje een psychopaat was. Voor de geboorte van mijn zoontje kende ik hem amper en had ik nooit veel tijd met heb besteed. Immers, ik had een druk leven en weinig tijd voor relaties. De gene die zich voordeed als mijn ware, bleek in werkelijkheid een kwaadaardige duivel te zijn die mijn gelukkige en succesvolle leven in nog geen drie maanden tijd wist om te gooien in een hel op aarde. Het is een helse klus geweest om de psychopaat uit mijn huis en leven te krijgen. Op vele rechtszaken na (over omgang van mijn zoontje) en mediation (op verplichting van Jeugdzorg, rechtbank en RvdK), blijf ik ver uit zijn buurt en ben ik verder verlost van mijn psychopaat. Sinds vorig jaar zomer kon ik eindelijk beginnen het herstel en kwam het leven van mij en mijn zoontje tot bloei.
  Geloof me, ik heb nogsteeds nachtmerries van toen en begrijp niet hoe ik zo ongelofelijk heb geloofd in de goedheid van mensen. Want als ik op mijn 30ste had geweten dat er ook slechte mensen bestaan, dat had ik nimmer een hel op aarde hoeven door te maken.

  Ik raad iedereen aan om te praten over psychopatie. Want ik merk in de praktijk dat weinig mensen daar wat van af weten en dat hulpverleningsland faalt in de hulpverlening. De doorsnee hulpverlener weet niet dat psychopaten uit zien als ‘gewone’ mensen. Ook weet ie niet wat hij of zij met de slachtoffer aan moet.

  Het trieste is ook dat vaak de slachtoffers van psychopaten op een gegeven moment mee gaan doen, immers (zoals hoe een vriendin adviseerde); “if you cannot beat them, join them”.
  In verband met mijn hoge positie kon ik dat niet maken, maar ik kan wel voorstellen dat bijvoorbeeld bij seksueel misbruik de ouder niet ingrijpt, terwijl de andere ouder aan de haal is met zijn kind.

  Als het waar is dat de brein van een psychopaat gelijkwaardig is als de brein van een vierjarige, dan begin ik nu ook te begrijpen waarom er zo veel pedofielen bestaan. Immers, of iemand 20, 50, 80 of 3 jaar oud is….het maakt niet uit; hij ziet iedereen als een potentiële paringspartner; de affectie is kennelijk hetzelfde.

  Er moet nog veel gebeuren om kennis en ervaring hierover te verspreiden, want de wetenschap laat slachtoffers in de steek. Ook rechtbanken en politici falen. Immers, beiden doen niet aan waarheidsvinding (waardoor de psychopaat vrij spel heeft…immers aan feitencheck wordt niet gedaan).

  Als slachtoffer is Nederland een naar land om in te leven. Althans, zo is mijn ervaring. Anno 2014:- moest mijn zoontje van 17 maanden (!!!)140 km per dag reizen om de omgangsregeling te laten voortzetten; – heeft Jeugdzorg mij (zonder adequate zorg) blootgesteld aan mijn belager (die o.g.v. zijn daden in de cel had moeten zitten); – heeft de politie in mijn gezicht gezegd dat zij niks kunnen doen omdat ik nog niet dood ben; – heeft de politie de boel geseponeerd (zonder sporenonderzoek) omdat de wederpartij (psychopaat) alles ontkent; – zegt de burgemeester in een persoonlijke gesprek niks te kunnen doen; – verplicht de rechtbank mijn 2-jarige kind elke zondag te worden opgehaald en afgezet in een bejaardenhuis (want psychopaat zei dat het een restaurant was); – in nov noemt de rechtbank mijn psychopaat een liefdevolle vader (tja, resulatat van het geloven in leugens)..

  RvdK verplicht mij in mediation te gaan met de psychopaat !!! Ja, ongelofelijk maar waar.
  Waarom? Tja, mijn psychopaat blijft de wereld wijs maken dat wij jaren lang een zeer liefdevolle relatie hadden. Helaas doen RvdK, Jeugdzorg en de rechtbank geen feitencheck, want dan hadden zij allang al gemerkt dat ik en mijn psychopaat een zeer korte knipperlichtrelatie hadden en dat (alleen al gezien de ravage in de woning destijds) de relatie alles behalve liefdevol was.

  Ik blijf ze al een half jaar roepen dat ik nimmer op een adequate wijze met mijn psychopaat heb kunnen communiceren. Voor de (ongeplande) zwangerschap van mijn zoontje kende ik hem amper. Het is dat abortus in mijn omgeving gelijk staat aan moord en dat mijn zoontje gezond was, dat ik hem heb gehouden. Maar zelfs over de zwangerschap hadden ik en mijn psychopaat strijd. (Iets wat de psychopaat nu ontkent).

  Kortom…In mediation…waarom?!?!
  RvdK vind dat mijn tweejarige zoon twee goed communicerende ouders nodig hebben.
  “Maar hoe communiceer je dan met een psychopaat?”, heb ik al vele malen gevraagd.
  Dat weten zij niet. En mediation..tja die faalt…waarom? Simpelweg omdat mediation is gemaakt voor mensen die normaal kunnen communiceren, niet voor psychopaten.

  Maargoed…het enige wat ik hieruit heb kunnen leren is dat ik flink wat ervaringen rijker ben geworden en de maatschappij van een andere kant heb leren kennen.

  Een psychopaat is iemand die de perfecte persoon compleet de vernieling inwerkt, en dat vervolgens tegen de wereld zegt dat niet persoon stuk (lees: gek) is. Een psychopaat maakt van goud zand omdat ie het niet kan bezitten. Een psychopaat maakt iemand kapot omdat de ander nooit beter en gelukkiger mag zijn dan hij of zij. Een psychopaat is een egoist en wil in alles de beste zijn. Alles wat beter is dan hij, maakt hij graag kapot.

  en PASS…ik twijfel of dat wel echt bestaat.Het zal mijn niks verbazen dat een kind die niks meer met psychopapa of pychomama te maken wil hebben hier onder valt!

  • Beste Saira,
   dankjewel voor je openhartige verhaal. Het is vreselijk, maar zo zijn er inderdaad zoveel verhalen, die vaak niet eens verteld worden. En ja, de hulpverlening faalt, omdat de meeste psychopaten zo sluw en slim zijn dat ze iedereen om hun vinger kunnen winden, waardoor vaak de dader als slachtoffer gezien wordt en andersom. Dat is het frustrerende aan het hele systeem. Je staat vaak alleen, terwijl het toch zo vaak voorkomt, dus er moeten toch meerdere mensen zijn die dit wel kunnen doorzien of weten?! Lijkt me….! Als je een psychopaat overleeft, overleef je alles. De mooiste bloemen groeien in de mest, het is voeding voor de bloem, dus uiteindelijk maakt het je wel sterker. Bescherm je kind, jij bent de enige die dit kan doen, ongeacht wat de buitenwereld daar ook van mag denken. Hij is te jong om het zelf te kunnen. Veel sterkte met alles en nogmaals bedankt voor je openhartige feedback.
   Warme groet,
   Kitty

 • De proost Karine

  18/05/2015 at 20:40

  Ik heb twee jaar niet wetend met een psychopatische vrouw geleefd, zij heeft mij belogen, bedrogen en bestolen, ik zag niks aan haar, was verliefd en dan zie je veel door de vingers, ik voelde wel dat ik meer moe werd en dingen en mijn sport minder goed aankon, dat is nu 6 maanden geleden, tot ik verleden week het boek van jan Storms las waardoor ik tot inzichten ben gekomen en het zeer gevaarlijk is om vooral mensen te vertrouwen die zeer lief, aanhankelijk, zorgzaam, zalvend over jou….. zijn, ik had te maken met een manipulatieve psychopaat en ik kan jullie verzekeren, ik wens dit niemand toe, ik zou heel graag een cursus willen volgen waarin ik sneller een psychopaat zou herkennen

  • Beste Karine,
   hartelijk dank voor je feedback op mijn blog. Erg vervelend dat je dit aan den lijve ook hebt moeten ondervinden hoe het is om met een psychopaat te leven. Ik vond het boek erg confronterend, maar toch ook wel leerzaam. Door dat boek vind ik het gemakkelijker om psychopaten direct te herkennen, maar het blijven natuurlijk ‘meesters’ in sociaal wenselijk gedrag, dus het blijft lastig. “Voelsprieten aan!” zou ik zeggen en afwijkend gedrag meteen herkennen als signaal en niet negeren, omdat we zo graag die relatie willen. Direct “rechtsomkeert maken en hard weg rennen” zou Jan Storms zeggen.
   Vriendelijke groetjes,
   Kitty

   • De proost Karine

    26/05/2015 at 21:23

    ja Kitty inderdaad, ik ben niet weggerend maar zij omdat ze voelde geen dat ze de MACHT over mij begon te verliezen, zij leven ook parasitair en ik betaalde alles voor haar van niets wetende, zij is gevlucht omdat ze mij niet meer onder controle had, toen wist ik nog niet dat ik met een psychopaat te maken had en ben opzoekingen gaan doen en mensen gaan contacteren die ze ook gekend had en die ze ook heeft weggevaagd ik was aan het zoeken bij persoonlijkheidsstoornissen en kwam toen uit bij psychopaat en het boek van jan Storms, ik heb het direct besteld en gelezen, de gelijkenis was frappant en nu besef ik dat het beter is dat ze uit mijn leven is

 • De psychopaat. Ik ben slachtoffer van een psychopaat. Hij heeft mij gemanipuleerd, belogen en bedrogen. Financieel heeft hij mij afhankelijk van hem gemaakt. Ik zit tot aan mijn dood aan hem vast. Ook al heb ik mezelf zoveel mogelijk los gemaakt van hem. Ook al zie ik hem niet meer. Toch moet ik tot aan mijn dood aan hem betalen. Hij komt over als de begripvolle weldoener. Ik geloofde dat hij echt van mij hield. Maar het was allemaal eigen belang. Het trieste is dat hij dit bij meerdere mensen flikt en dat daar nog mee weg komt ook.

  • Dankjewel, Maria, voor het delen. Vreselijk dat ook jij slachtoffer bent geworden van een psychopaat en daar niet of heel moeilijk los van kunt komen. Ze lokken je in hun web met hun meesterlijke, sociaal wenselijke gedrag. Zo maken ze heel veel slachtoffers en zijn ze vaak moeilijk te herkennen. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de informatie uit mijn blog. In ieder geval de wetenschap dat jij niet het enige slachtoffer bent die zo ‘erin kon tuinen’. Dat is slechts een schrale troost en heb je niet heel veel aan. En ik hoop ook dat je in de toekomst dit soort gedrag van een psychopaat wel direct kunt herkennen, zodat je zoiets vreselijks maar één keer hoeft mee te maken. Is al erg genoeg. Volgende keer, rechtsom keert en heel erg hard wegrennen!

 • Ik leerde begin dit jaar iemand kennen die naderhand een narcist/psychopaat bleek te zijn. Hij had blijkbaar al veel mensen opgelicht, bestolen, bedrogen. Ook zijn werk had hij verloren door een vorm van fraude. Mensen, ex-en, ‘vrienden’, iedereen waarschuwde me voor hem. Het rare van het verhaal is dat hij mij nog nooit kwaad heeft gedaan. Hij is wat egoistisch in zijn praten, hij trekt zijn grenzen vrij strak, maar is voor de rest eigenlijk heel lief, zelfs zorgzaam voor mij geweest. Zijn mooie kant kan ik niet loslaten. Mijn geweten is in tweestrijd. Is hij écht door en door slecht, zoals al die mensen die me verwittigen zeggen (zelfs de psychiater die hem behandeld heeft), of is hij eigenlijk gewoon ziek. Of heeft hij door dat ik hem kansen wil geven en wacht hij af om zijn slag te slaan bij mij ? Toch kan ik hem niet loslaten. Ben ik té naief ? Ik geloof hem niet, ik weet dat 99 % van wat hij vertelt, absoluut gelogen is. Ik onthoud alles, alle details, en ontdek een leugen bijna nog voordat die uitgesproken wordt. Voelsprieten zeker ? Maar moet ik, zoals iedereen zegt, nu écht gaan lopen ? Ik kan het niet goed uitleggen. Ik zie die man graag, zijn mooie kant dan. De andere kant vind ik verschrikkelijk, maar ik heb die persoonlijk nog niet ervaren, ik hoor die enkel van andere mensen. Moet je iemand die ‘ziek’ is zomaar laten vallen ? Ik weet het niet, ik twijfel, ik ben wel een do-gooder, zoals ze zeggen, maar toch. Wat denken jullie hierover ? Ben ik gewoon een slachtoffer in wording ? Al duurt het dan wel erg lang, of ben ik iemand die eventueel toch zou kunnen doordringen ? Ik weet het niet. Echt niet.

  • Beste Camille, bedankt voor je openhartige reactie. Je moet er wel zelf aan toe zijn om te besluiten dat je zo niet behandeld wilt worden of met zulke mensen wilt omgaan, maar zolang jij (nog) goed behandeld wordt door deze persoon, zoals jij zegt, zie je daar vaak dan de noodzaak nog niet echt van in. Psychopaten veranderen niet, tenzij zij er zelf voor kiezen, maar dat betekent een lange weg voor ze van zelfreflectie en therapie. Voor jou zullen ze zeker niet veranderen. Dat is wat we vaak willen geloven, maar dat is een illusie. Soms moet je er eerst zelf achterkomen door het aan de lijve te ondervinden waar zo iemand toe in staat is en welke schade ze aan kunnen richten. In ieder geval alert blijven op allerlei tekenen en het niet ‘maar laten gaan’ voor de goede vrede of andere drogredenen. Je gevoel waarschuwt je altijd! Luister goed naar en negeer het niet. Vriendelijke groet, Kitty

  • Een psychiater die jou voor hem waarschuwt…erg erg onwaarschijnlijk en zelf privacy schending. Iedereen waarschuwt je, schrijf je, en dat je weet dat 99% gelogen is wat hij zegt… Dus Dat Weet je wel…maar Besef je dus niet…..dus je Weet het juist niet…bewust!
   Vraag je eens af…
   Waarom ben je zo verschrikkelijk je Bewust Zijn verloren??

 • Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg
  Groetjes gerda

 • Ook ik heb het boek gelezen van jan storms, het is mijn redding geweest. We zijn er zelfs voor verhuisd voor dit soort mens. Mijn fam.en bep.vrienden willen we niet meer zien. Een doffe ellende en is bijna mijn ondergang geweest. Ik ontmasker ze nu, omdat mijn intuitie mij een hoop vertelt. En ze blijven nu op afstand van mij omdat ik me niet meer laat behandelen als voetveeg. Ik heb nl een hoop laten gebeuren en dat is de ” fout” die men maakt. Ik heb mezelf lief gekregen en heb nu een prima leven en laat mijn licht schijnen voor hen die het weten te waarderen en die zijn er gelukkig ook nog. Blijf positief, maar alert. Lieve mensen, blijf in je kracht!!!

  • Beste ‘anoniem’,
   bedankt voor je feedback. Fijn dat jij er ook veel aan gehad hebt en een andere koers hebt kunnen inslaan.
   Vriendelijke groetjes

 • Er moet me even iets van het hart. Ik heb zeer negatieve ervaringen gehad met een aantal mensen die bepaalde situaties verdraaiden. Daar zijn psychopaten heel link in.

  Wanneer je hen door hebt en zij weten dat, dan voelen ze zich daardoor in het nauw gedreven. Ze zijn geneigd om tegen jou te liegen over je eigen motieven en goede bedoelingen. Ze kunnen zo overtuigend zijn in hun verweer dat jij fout bent, dat je echt aan jezelf gaat twijfelen. Ze lijken er ook een soort focus op te hebben. Zo heb ik van een aantal van hen “zo maar” grote sommen geld, of spullen gekregen, want daar zijn ze even medogeloos in. In hun zogenaamde gulheid. Ik was zo naief om het als een vriendelijk gebaar te zien, wat het niet was. Het werd ingezet als middel om me te kunnen manipuleren. Ik nam het van ze aan, omdat ik het zelf niet zo breed had en dat wisten ze. Later gebruikten ze dat tegen mij, alsof ik de geldwolf was. Laat ik duidelijk zijn, dat zowel toen als nu, spullen en geld niet zo belangrijk voor me zijn. Ik leef vrij minimalistisch. Zij pronkten daarentegen juist met bezittingen. Iets wat me vreemd is. Mijn ervaring met deze mensen is dat ze vaak slagen in hun acties juist omdat er geen mededogen is..

  Groetjes

 • Sorry hoor, maar ik ben eigenlijk behoorlijk gechoqueerd door jouw beschrijving van psychopaten. We houden continue preken over hoe we niet moeten pesten, maar dat wordt allemaal oké als het een zogenaamd slecht persoon is? Onthoud dat dit ook mensen zijn, en zij waarschijnlijk dit gedrag vertonen omdat ze mishandeld zijn tijdens hun jeugd of hiermee zijn aangeboren, en er dus niet zelf voor hebben gekozen op die manier te denken. Verder is het ook niet waar dat alle socio-/psychopaten het hun doel maken andere mensen pijn te doen en te leven van hun ongeluk; ze zien kansen, en die kansen benutten ze. Het is niet mogelijk voor ze om automatisch aan te voelen wanneer ze een ander schaden, en dat komt verdacht veel overeen met een persoon dat asperger heeft. Toch is die ‘afwijking’ veel geaccepteerder? Waarom? (Van die vragen waar je wel eens antwoord op zou willen hebben)
  Er valt over te discussiëren of mensen met ASPS ooit empathie kunnen leren, maar het wordt zeker niet beter als we ze blijven behandelen als een soort monsters, alleen al bij het horen van de naam.
  Ter duidelijkheid: Ik probeer niemand te beledigen of naar beneden te praten, maar ik hoop wel dat degene die dit lezen hier in ieder geval over na willen denken.
  P.S. Er staat een fout in je artikel; 1 op de 20 mensen (vage schatting) heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis, slechts één vijfde van die mensen is daadwerkelijk een psychopaat, wat in totaal 1 op de 100 mensen maakt.

 • Dank je voor je heldere en duidelijke verhaal, en de commentaren. Ik ben zelf afkomstig (ben nu bejaard) uit een ‘familie’ van hoogintelligente psychopaten en heb een jeugd gehad die niet te beschrijven is. Daar wil het Guiness book of records nog niet aan.
  Het grootste probleem was achteraf inderdaad dat derden het niet kunnen bevatten. Psychologen ed al helemaal niet ja op papier wel maar niet in praktijk. Waardoor hulpverlening meestal het alleen maar erger maakt. Eerst moet onderkend worden WAT er aan de hand is, en slechts een enkeling kan werkelijk gewiekste psychopaten doorzien.

  Er is maar 1 oplossing, weg wezen volledig en totaal. Mijn fout was dat ik met mede slachtoffers nog lange tijd contact hield, maar die staken de kop in het zand, en gingen dus uiteindelijk steeds meer lijken op hun eigen beulen. Ook daar moet je mee breken. Het is hard maar noodzakelijk. Helaas.

  Ieder mens is verantwoordelijk voor eigen gedrag. Punt uit. Fouten maakt iedereen en dat is geen probleem, als je maar probeert het niet meer te doen en enigszins spijt hebt. maar een psychopaat geeft nooit iets toe, en offert letterlijk maar dan ook letterlijk alles en iedereen op. Dit zijn geen mensen. Ze hebben het menselijke lichaam maar daar houdt het mee op.
  Er zijn geen grenzen. Kijk maar naar de concentratiekampen. Ik heb zelf in een gezin zo n kamp(psychisch) meegemaakt en ben de enige niet. Ik vind het goed dat er nu veel meer informatie is over psychopaten, leve het internet. Daarom bedankt voor dit bericht.

  • Beste Mary,
   hartelijk dank voor het delen van je ervaringen en ik heb het met liefde en mededogen geschreven voor alle slachtoffers van psychopaten, zodat zij er misschien ook iets aan hebben en er verder mee kunnen komen. Als hart onder de riem zeg maar. Maar ook om aan te geven dat het mogelijk is hieruit te ontsnappen, want dat lijkt vaak zo onmogelijk als je er middenin zit.
   Het feit dat velen dit soort dingen hebben meegemaakt is natuurlijk verschrikkelijk in die zin dat er dus blijkbaar ook evenzoveel psychopaten rondlopen, maar kan voor een slachtoffer wel een steun zijn in het feit te weten dat JIJ niet degene bent die gek bent in dit verhaal, want zo wordt het vaak ‘verdraaid’ en inderdaad vaak ook door de buitenwereld zo gezien. Ik hoop dat je er zelf helemaal van genezen bent inmiddels. Ik weet, de littekens blijven, maar een gelukkig leven is ook dan zelfs nog mogelijk. De mooiste bloemen groeien in de mest, het is voeding voor de bloem. Bedankt in ieder geval voor het openhartige commentaar.
   Vriendelijke groetjes,
   Kitty

 • Een late reactie op Nathalie: ik heb zelf enorm geleden in mijn jeugd door psychopaten. En net als de meeste slachtoffers besefte ik pas een half leven later wat er aan de hand was. Psychopaten zijn wel degelijk monsters. In mijn geval wisten ze heel goed waar ze mee bezig waren. Er zijn wel degelijk mensen die zich alleen prettig voelen als ze anderen kunnen beschadigen, dit heet sadisme.
  Psychopaten zijn heel gevaarlijke mensen en in staat tot de meest bizarre misdaden.
  In menselijke relaties zijn dingen zelden zwart/wit maar bij psychopaten ligt dat anders. De enige oplossing is weg wezen, alle kontakt verbreken, je positie en veiligheid heel sterk maken. Evt. bij gevaar een rechtzaak aanspannen als dat kan.
  Mensen met asperger manipuleren niet en al helemaal niet zo bizar, briljant en onmenselijk als psychopaten.
  Heb je eenmaal kennis gemaakt/geleden onder een echte psychopaat dan houdt alle discussie alle begrip enz. op. Dit zijn geen mensen.
  Ik wil die hier schrijven als tegenreactie op Nathalie, echter zonder te willen kwetsen, zoals zij denken er zo velen , die hebben zelf waarschijnlijk geen directe ervaring met psychopaten of trappen nog in hun leugens, en daar maken psychopaten dankbaar misbruik van.

 • T. Huisman

  14/04/2018 at 05:30

  Het klopt. Je geeft je licht weg aan een duister iemand die denkt van alles met je te kunnen doen. Ze vergeten hun eigen aandeel. Mensen tackelen dat klopt. Met mensen omgaan die je waarderen, maar sommigen gaan lovebomben om je binnen te halen. Weten feilloos je zwakke plekken en die moet je dan maar verborgen zien te houden want bij sommigen zijn die niet veilig.

 • T. Huisman

  14/04/2018 at 05:45

  Het kan ook zo zijn dat je in een web zit met copycats. Helaas zijn kunnen alle familieleden ook net altijd goed zijn. Dan zul je een afstand moeten inbouwen en afspraken met je zelf moeten maken. Je zelf weggeven als bezitsclaim. Je hebt dan wel verplichtingen maar zelf komen ze die niet na. In een afhankelijkheidspositie en kwetsbare omstandigheden die zij aanwenden om macht en invloed uit te oefenen en zijn tot de meest ondenkbare dingen toe in staat. Tegenspraak dulden ze niet en zijn onbillijk. Iemand die het waagt dit bespreekbaar te maken wordt uit de weg geruimd met een arrestatie politiebezoek of dwang opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Dan zit je daar en praten je aan dat je gek bent terwijl zij zich hebben misdragen draaien ze de rollen om en niemand gelooft je. Zij hebben zich eerst ingedekt en nemen een advocaat van rechtsbijstand waarmee ze toch winnen. Zij denken dat hun machtspositie superieur is om ook normen en waarden van mensen met de grond gelijk maken om zich zo te handhaven. het is de omgekeerde wereld. Het lijkt heel mooi van de buitenkant. Doen zich voor als modelburger.met quasinet taalgebruik en vleien en mooie woorden maar in werkelijkheid is het schijn en komt er niets van terecht. Wel zeggen maar niet doen. Invloed macht aandacht persoonsverheerlijking maar er geen prestatie tegenoverstellen. Vergeten hun eigen aandeel en als je dat zegt dan vinden ze dat kwetsen en gaan er mee naar de politie. laten je volgen en niet gaan en treden je rechten met voeten. Willen nergens rekenschap voor afleggen voor wat het met die ander heeft gedaan. Je zou het vergolden zien worden want vindt dat ze hier niet zomaar mee weg kunnen komen maar dat doen ze telkens weer. Zij mogen alles zoals regels wetten met voeten treden en die ander wordt het zwijgen met geweld opgelegd. Het is eenrichtingsverkeer. Nu kan iemand mooipraten om iets gedaan te krijgen terwijl diegene het niet meent. Het wel zeggen maar niet doen. . .

 • Geachte Kitty,

  Ik heb zelf asp , ik ben van mening dat het te zwart wit is. Hulp zoeken terwijl je weet dat het geneesbaar is en de diagnoses wss op later stadium tegen je gebruikt kan worden is dus niet een optie. Ook zijn niet alle psychopaten erop uit om anderen het leven zuur te maken. in mijn jeugd had ik weinig tot geen geweten en werd ook al snel een persoonlijksheids stoornis vastgesteld. nu 10jaar later heb ik mij zelf geprobeerd te trainen om een hoger bewustzijn te ontwikkelen met succes. als kind zijnde werd ik geestelijk kapot gemaakt en ook fysiek geweld was normaal. Ik kon om een belediging je leven zuur maken en nog steeds. Alleen wil ik niet mijn hele leven alleen blijven en andere mensen pijn doen. ik heb dus ondanks asp wel een geweten alleen is die op latere leeftijd wat meer ontwikkeld. Ik heb het gevoel dat het gecreeerd is door me verleden en het wel degelijk behandelbaar is door juiste coaching maar niet te genezen is helaas. En ik denk dat er vele catogorien zijn op dit gebied. het enigste voordeel wat ik heb aan deze ziekte is dat ik goed mensen kan inschatteb situaties goed kan beoordelen en volledige controle heb over mijn emoties. Ik heb bijvoorbeeld bepaalde capiciteiten om heel vermogend te worden zowel legaal als illigaal alleen doe ik dat niet meer. wss bang voor succes ik heb geen idee ook niet waarom ik zo impulsief hierop reageer. ik heb ook nooit eerder in mijn hele leven hierover gesproken. wat voor advies heeft u voor mensen zoals mij? en wat is volgens u de beste methode om een hogerbewustzijn te creeren.

  Ik dank u hartelijk ik verwacht geen reactie terug maar zal het in de gaten houden,

  mvg:

  • in de eerste zin bedoel ik niet geneesbaar, en er zullen nog wel 100spelfouten inzitten, mijn excuses ik slaap gemiddeld 1x in de 2/3 dagen

   ps ik gebruik geen drugs of medictie

  • Beste onbekende,
   hartelijk dank voor je openhartige reactie op mijn stukje.
   Het feit dat je je bewust bent van dingen en hier ook iets mee wilt doen vind ik al heel bijzonder en goed en is denk ik ook de sleutel om eruit te komen. Ook dat je feilloos hebt leren voelen is een positieve eigenschap die je ook positief kunt gebruiken in je leven. Het beste middel om een hoger bewustzijn te krijgen is aan jezelf te werken, aan zelfreflectie te doen en onder ogen durven en willen zien waar het vandaan komt en dat komt inderdaad meestal uit pijn voort, vaak in de jeugd, ja. Het is hard werken en een goede hulpverlening is essentieel. Heel veel kracht en succes.
   Vriendelijke groet,
   Kitty

 • Menslievend persoon

  15/10/2018 at 00:49

  Beste lezers,

  Ik vind deze blog shockerend! Niet zo lang geleden werd en betaalde bevolkingsgroep ook van alles verweten en naar concentratie kampen gebracht.

  Ménsen bij voorbaat afkeuren vanwege afkomst, huidskleur, geloof, geaardheid of aangeboren aandoeningen is één van de grootste zondes die bestaan.

  Denk even goed na wat u zegt, 1 op de 100 moeten we voor wegrennen/de rug toekeren. Dat zijn ruim 160000 mensen die u het liefst eenzaam en ongelukkig ziet. Dat is niet hoe een samenleving met de eigen mensen om gaat, dat is gewetenloos!

  Deze mensen moeten beter en eerder herkent worden, zodat ze kunnen leren wat goed en fout is + wat de gevolgen hiervan zijn. En ook de mensen in de omgeving moeten handvatten krijgen hoe ze deze personen kunnen helpen.

  De gevangenis zit vol met mensen met geweten die verkeerde dingen hebben gedaan, oftewel criminaliteit is een keuze en mensen moeten geleerd worden van kinds af aan wat de goede keuzes zijn.

  Mvg

  Een menslievend persoon

 • Beste,

  Ik zelf heb een psychopatische vader. Het zal misschien grappig overkomen hoe ik hem zal trachten te beschrijven; Hij zit zijn gehele leven in de zetel, totdat het hem te veel wordt. Dan komt hij er uit om de boel kort en klein te slaan, of gezinsleden aan te vallen. Daarna is hij opgelucht en zit hij alweer maanden in zijn zetel. Hij heeft totaal geen geweten. Hij kon de ene moment zijn kind fisiek aanvallen als een razende gek, om een kwartier later voor de televisie te zitten, lachend met wat grappigs.
  Heel bisar, en een constant gevoel van onveiligheid rond die man.
  Mijn vraag is eigenlijk; heeft deze vorm van psychopathie een naam?
  Zou makkelijk zijn zodat ik meer gericht kan op zoek gaan naar info. over deze kwestie. Zodat ik het beter kan begrijpen om het te verwerken…

  Alvast dank!

  • Beste David,
   vreselijk om zo in angst te moeten leven. Ja, het voelt inderdaad erg onveilig. Ik denk dat je met de definitie van ‘psychopaat’ toch wel in de goede richting zit als je de kenmerken ervan bekijkt. Soms wordt het ook wel ‘Narcisme’ genoemd, maar ik denk dat dit toch dat deze term de lading niet helemaal dekt van wat jij beschrijft.
   Als je er meer over zou willen weten is het boek van Jan Storms ‘Destructieve relaties op de schop’ wel een aanrader.
   Vriendelijke groet,
   Kitty Hamelijnck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow buttonLinkedin