The truth is still the truth, even if no one believes it

Eerder schreef ik al eens een stukje over de ‘huis-tuin-en-keuken-psychopaat’, waarin een duidelijke omschrijving wordt gegeven van wat ik hiermee bedoel. Even nog in het kort de definitie ervan: . ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis, waarbij empathie en geweten totaal ontbreken’. Momenteel wordt er veel aandacht besteed op social media over dit onderwerp, maar dan worden het vaak narcisme genoemd, maar ik vind zelf dat daar toch wel enig onderscheid in is. Een narcist ‘vindt zichzelf vaak geweldig, is egoïstisch, ambitieus, dominant en heeft een gebrek aan empathie’. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat iedere psychopaat overloopt van zelfliefde. De narcist valt eerder onder de categorie psychopaat, maar niet iedere psychopaat is ook per definitie gelijk een narcist, ook al hebben ze wel veel gemeenschappelijke kenmerken, zoals egoïsme en geen empathisch vermogen. Misschien klinkt narcist toch iets milder dan psychopaat. Het woord psychopaat wekt bij velen weerstand op, merk ik, omdat men toch direct denkt aan de ernstige gevallen, zoals Jack the Ripper, Hannibal the Cannibal enz. In ieder geval heb ik het wel in deze blog over deze categorie mensen, waar er tegenwoordig (misschien vroeger ook wel, dat weet ik niet) nogal wat van zijn. Men zegt 1 op 20, dus grote kans dat je er zelf mee te maken hebt of te maken hebt gehad.

Psychopaten zijn meesters in sociaal wenselijk gedrag, daarom kunnen ze iedereen om hun vingers winden. Ze zoeken hun slachtoffers uit, waarna ze deze volledig uitpersen en hen het leven zuur maken. Vaak worden ze gezien door de omgeving  als ontzettend leuke en innemende persoonlijkheden. Ze komen heel overtuigend over en zijn meester in de dingen dusdanig te verdraaien dat de ander schuldig lijkt. Zelfs politieagenten, advocaten en rechters weten ze vaak om hun vingers te winden en ook zelfs grote groepen mensen.

Als jij ooit te maken hebt gehad met zo iemand, dan weet je precies waar ik het over heb. Als je met deze mensen te maken hebt gebeuren er vaak zulke bizarre dingen ,dat je in eerste instantie aan jezelf gaat twijfelen. Ben ik nou gek of zijn zij het?
Je kunt het bijna niet geloven, zelfs al was je er zelf bij. En vandaar ook mijn titel. Als je de bizarre verhalen vertelt geloven mensen je vaak niet eens. Of ze zijn van te voren al ingelicht door de tegenpartij met een heel ander verhaal. De huis-tuin-en-keuken-psychopaat kan het verhaal zo verdraaien dat iedereen ze gelooft, ze zijn sluw en berekenend en dekken zich aan alle kanten in. En als jij dan met je verhaal komt lijkt het net of jij het verzonnen hebt of gewoon staat te liegen. En dat is waarom je vaak aan jezelf gaat twijfelen. Hoe vaak ik niet van mensen dergelijke verhalen heb gehoord met daarbij de opmerking: “Je gaat zo aan jezelf twijfelen als iedereen denkt dat jij gek bent of het hele verhaal uit je duim zuigt”. En het is zo bizar dat het bijna niet waar kan zijn. In de wereld van de psychopaten moet je er eigenlijk nog een schepje bovenop doen en dan pas kom je richting ‘de waarheid’. Je kunt het vaak niet eens zelf bedenken, zo bizar en onwerkelijk is het.
Ik zeg: “Niet doen, twijfel vooral niet aan jezelf!” Je hebt het wel degelijk goed gezien en ervaren. Het was alleen te bizar om te geloven en toch was het zo, want je hebt het aan den lijve ondervonden. En hou dan de eer maar aan jezelf en onthoud één ding:

 

 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow buttonLinkedin