Wie was Gopala?

Gopala kreeg zijn initiatie van zijn geestelijk leraar. Deze zei: “Mijn beste Gopala, luister goed naar me. Jij zult moksha (dat betekent ‘verlossing uit onwetendheid’) bereiken door de volgende mantra te reciteren. Deze mantra mag je aan niemand anders onthullen, als je dat doet wordt alles van je afgenomen en ga jij naar de hel”.
Gopala was een leerling met een buitengewoon groot hart. Hij ging onmiddelijk naar het marktplein in het dorp en ging op een verhoging staan en reciteerde de mantra openlijk voor een grote menigte. Hij vertelde zonder restrictie aan iedereen: “Jullie kunnen allemaal verlossing bereiken door deze mantra te reciteren. Ik kreeg hem van mijn geestelijk leraar”.
Op een gegeven moment kwam zijn geestelijk leraar door de marktstraat en hoorde het allemaal aan.
Naderhand sprak hij Gopala aan en vroeg waarom hij besloten had tot deze actie over te gaan. Gopala zei hem: “Met alle respect, ik weet wat u mij gezegd heeft. Ik ben bereid naar de hel te gaan, maar ben dolgelukkig te zien dat al deze mensen de verlossing zullen bereiken. Het is mij het meer dan waard”.
De goeroe zei: “Mijn beste Gopala, ook jij zult op dit moment moksha bereiken. Je bent een verheven, grootmoedige ziel. Ik wil graag leerlingen zoals jij”.

De eigenschap van onbaatzuchtigheid leidt tot broederschap, eenheid en kosmische liefde.

3 Comments

 • Beste Kitty,
  Bij mijn eerste bezoek aan jou in 2009 vroeg ik je om de betekenis van de naam Gopala.
  Het was moeilijk uit te leggen, was je antwoord.
  Dank, voor de uitleg en het prachtige verhaal wat je met ons wil delen.
  Gefeliciteerd met het blog-initiatief.
  Hans van den Hoonaard

 • Hi Kitty,
  Ik heb het eindelijk gelezen, wat mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow buttonLinkedin